Novost Povijest

Nastavak izgradnje trajektne luke Tkon - otok Pašman

Županijska lučka uprava Zadar nastavlja sa projektom izgradnje nove trajektne luke u luci otvorenoj za javni promet županijskog značaja Tkon - Otok Pašman.

Program državnih potpora za razvoj luka otvorenih za javni promet RH koji je donijelo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, podloga je za financiranje projekata u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njime se, po prvi put, uz ulaganja koja su se do sada izdvajala iz Državnog proračuna, otvara mogućnost financiranja iz EU fondova. Projekt Županijske lučke uprave Zadar luka Tkon na otoku Pašmanu prvi je od 28 projekata koji će se po prvi puta financirati bespovratnim sredstvima EU.

Tkon je kao luka bitan zbog razvoja cijelog otoka Pašmana te u Zadarskoj županiji predstavlja 3. luku po broju prevezenih putnika i vozila. Projekt se odnosi na ulaganja u izgradnju trajektnog pristaništa koji se sastoji od gata s 2 veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora i ukrcajnog čekališta, platoa pristaništa koji omogućuje ukrcaj i iskrcaj vozila, podmorskog propusta za cirkulaciju mora između vanjskog i unutarnjeg akvatorija te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta u funkciji pristaništa na lokaciji u mjestu Tkon.

Cilj projekta je omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd – Tkon, budući je postojeći pristan skučen i ukrcaj se izvodi izravno iz mjesne prometnice koja je redovito zakrčena vozilima te blokira cestovni promet, a samim time smanjena je sigurnost putnika. Najveću korist završetkom ovog projekta imat će sami otočani, turisti i gospodarski subjekti ne samo otoka Pašmana već i otoka Ugljana koji su međusobno povezani mostom.

Navedeni daljnji radovi su ugovoreni cijenom od 20.312.543,41 kuna bez PDV-a. Radove kao najbolji ponuđač za Županijsku lučku upravu Zadar izvodi zajednica ponuditelja KALI GRADNJA D.O.O. I EL TIM D.O.O. Uslugu "Stručnog nadzora nad radovima nastavka izgradnje trajektne luke Tkon" za Županijsku lučku upravu Zadar izvodit će KOZINA PROJEKTI d.o.o.. Planirani rok izvođenja radova jest 29 mjeseci.